TunesiŽ 16-6-2010 tot 23-6-2010
Dag van aankomst&dag 1 16&17 Juni 2010:

Tja, waar zal ik beginnen? Heen reis verliep eigenlijk vlekkeloos. Tot bij aankomst in het hotel. Hier konden ze me ten eerste niet vinden, ten tweede werd ik super onbeschoft geholpen. Na ruim een half uur hebben ze me toch een sleutel gegeven, een kamer met zeezicht. Nu dus spullen naar boven brengen en dan eten. Welk niet al te geweldig was. Dit beloofde dus wat voor de volgende ochtend.

De volgende ochtend, ontbijten. Probleem nummer 2: mag niet ontbijten. Ondanks dat er van mij een kaartje stond dat ik all inclusive had (had geen bandje gekregen, die weigerde ze me te geven). Deze erbij pakken en kon gaan eten, kreeg helaas geen excuses, man liep kwaad weg en zei er nadien niets meer van. Ook ontbijt was gewoon eigenlijk niet te eten, puur om geen honger te krijgen heb ik het opgegeten. Ook een van de drankjes was superzoet, het andere niet geprobeerd nog.

Na ontbijt Sousse ingelopen. Aardig stadje om in te lopen en een keertje geweest te zijn. Na een uurtje wel weer even gehad dus terug naar hotel om zwemkleding aan te doen en handdoek mee voor het strand. Straatje in Sousse richting strand Voor ik naar het strand zou gaan eerst wat mensen ontmoetten van Arke voor eventuele excursies en het gezeik in het hotel(ik moest inmiddels verplicht het hotel uit, maar heb gezegd dat ik eerst met hen ging praten voordat ik weg zou gaan). Ook mijn beklag bij de receptie deed niets dat ik voor dit hotel gekozen had en ervoor betaald had deed het niet. Ook bij de baas niet, dus gewoon bespreken met de mensen van Arke. Uiteindelijk, ook na veel beklag van Arke kon ik de kamer behouden. Maar had nog steeds geen bandje dat aangaf dat ik all inclusive had. Dus samen met de dame van Arke gewacht tot ik deze definitief had voordat dit ook problemen zou opleveren. Hierna nog een excursie geboekt richting de Sahara, dus bleek een 2 daagse excursie richting zuiden en terug te zijn, niet alleen kameel rijden in de Sahara. Nu dus definitief richting strand.

Het strand wordt alleen gescheiden door een weg van het hotel, dus op minder dan 10 meter zat ik al op het strand. Voor een toeristische badplaats, de 3e stad van TunesiŽ was het op het strand erg rustig. Op het rustigste moment was er nog genoeg plek te vinden. Erg makkelijk dus.

Na drie uurtjes strand eigenlijk wel gehad. Al flink bijgekleurd, alleen op de schouderbladen wat rood. Dus terug naar hotel om wat uit te rusten en even op te frissen voordat ik wat te eten ga nemen. Na het douchen even een begin maken met dit verslag. Maar, aangezien ik geen laptop geen bij me heb dus met pen en papier. Het balkon blijkt een aardig goed uitzicht te geven op zee, maar ook op de strand en boulevard. En er is een slecht onderhouden tuin, met palmbomen, waar de dadels in groeien. Dus nu even voor etenstijd dit schrijven. Zeezicht vanuit hotelkamer

Het werd me vandaag een aantal maal afgeraden om naar de medina te gaan vanwege de vele mensen die er lopen te stelen van de toeristen. Zeker als het er druk is. Dit vandaag dus ook nog niet gedaan. Misschien dat ik wel later in de week ga. Ook vanwege mijn fotoapparatuur niet gedaan.

Nu net half 6 geweest, nu is kijken of er al gegeten kan worden. Aangezien ik dit nog nergens heb kunnen vinden en dit mij ook niet is door gegeven. En uiteraard kijken wat ze dit keer bij het buffet hebben. De vorige avond was dit verschrikkelijk. Als het weer hetzelfde is maar gaan zoeken naar iets van pizza of zo.

Bleek dat je pas vanaf half 7 kon dineren. Ontbijt kan vanaf 6 met continentaal en vanaf 7 met normaal buffet. Het eten was iets beter dan gisteravond. Maar misschien ook omdat ik er nu vroeg bij was. Vergeleken met gisteravond scheelt het al snel 1.5 uur. Er word blijkbaar erg weinig gedaan met aanvullen van het eten. Zo meteen even kijken wat voor programma ze beneden hebben. Ik neem hiervoor wel mijn camera mee naar beneden. Maar eerst even een foto van de avond val. Ondanks dat het nog geen 8 uur lokale tijd is begint het hier toch al vroeg donker te worden.

Helaas, beneden was niets te doen, dus zonde van de moeite. Dus maar gaan lezen voor het slapen gaan. Ook nooit geweten dat een dag zo snel voorbij kon vliegen.

Zeezicht vanuit hotelkamer Zeezicht vanuit hotelkamer

Dag 2, 18/06/2010

Vroeg ontbeten. Ditmaal stond er gelukkig wat meer om uit te kiezen dan gister. De droge broodjes ditmaal laten staan. En een ander drankje genomen, welk gelukkig niet zo zoet was. Had gekozen voor een stukje stokbrood en geroosterde broodjes met ei en worst.

Nu, zittend op het balkon. Met bewolking, maar als de zon er door komt voelt het gelijk 10 graden warmer aan. Voor zee geldt nu een oranje vlag. Dus voorzichtigheid gewezen. Ik zit er aan te denken om richting Hammamet, Kairouan of Port el Kanteoui te gaan. Maar aangezien het nog maar 8 uur in de ochtend is ga ik me eerst even hier vermaken om even verder te gaan schrijven met dit verslag en zo wat te gaan lezen. Moet namelijk eerst om kwart voor 10 de excursie regelen naar het zuiden.

Inmiddels is het nu rond het middag uur. Je zweet je hier nu gewoon de kleren uit. Niet echt lekker dus door het warme weer, temperatuur is rond de 40 graden. Ook al richting de medina&haven geweest van Port el Kanteoui. Haven Port El Kantoui Helaas is er hier buiten de medina en haven niets te beleven hier. Ook de medina, wat hier in feite bij de haven ligt, valt erg tegen. Veel cafťs en winkeltjes waar je bijna verplicht wordt om wat te kopen. Nogal vervelend. Wel het een en ander aan foto's genomen. Haven Port El Kantoui

Voor het strand geldt nog steeds de oranje vlag. En dat kan je ook aflezen aan de hoeveelheid mensen die er liggen. Op het stukje voor het hotel bij lange na nog geen 50 man aanwezig.

De excursie is inmiddels geregeld en betaald. Dus morgen richting de Sahara en terug. Nu lunch tijd en heb al honger, dus dat komt wel goed hopelijk. Aangezien ik gister ergens anders had geluncht ben ik benieuwd wat ze hebben. Zometeen ook wat drinken inslaan voor de excursie van het weekend.

Lunch is hier goed te doen. Veel keuze, beter dan ontbijt of diner. Ook tijdens de lunch met iemand samen gegeten met wie ik een leuk gesprek heb gehad. Haar man die is gisteravond opgenomen in het ziekenhuis.

Net naar de Medina geweest van Sousse. Erg leuk om het hier te zien. Ondanks dat het vrijdag is valt er wel wat te beleven. Medina Sousse Vrijdag middag Maar een aantal dingen(godzijdank) niet meegekregen aangezien ik hier wat laat op de dag was. Zoals koeien, schapen en lams koppen. Die die dag geslacht waren, omdat er speciale festiviteiten waren. Medina Sousse Vrijdag middag Waardoor de Medina ook open was. De Medina is normaal op vrijdag gesloten, omdat het een rustdag is, zoals wij dat kennen met de zondag. Dit is zo volgens de traditie word gezegd dat dit de vrije dag is van Allah. Net buiten de Medina op de foto gegaan met een roofvogel. Deze werd gewoon zo bij mij erop gezet. Helaas, kostte me 15 dinar (omgerekend iets minder dan 10 euro). Geen zin in gezeik dus gewoon betaald. Werd vrijwel direct nadat ik hier wegliep door een ander, met een iets grotere vogel erg grof behandeld(nee, wil niet, ben net al op de foto geweest). Nee kennen ze hier heel slecht. Ook wat er op internet&boeken beschreven is, iedereen denkt je te kennen van het hotel. Wat 9 van de 10 keer niet zo is. En wat soms heel vervelend is.

Strand, was, met wat ik heb gezien de gehele dag vrij rustig. Maar vanwege de wind en de hoge golven kan ik begrijpen dat mensen weg blijven van het strand. Vandaag ook helaas niet zoveel bijgekleurd als gehoopt. Maar ja, wat doe je eraan?

Eten was opnieuw niet geweldig. Wel gezellig gehad met de vrouw van wie de man in het ziekenhuis ligt. Het ziekenhuis schijnt er in eerste instantie goed uit te zien, maar ook anders geregeld dan in Nederland. Toeristen blijken in de betere ziekenhuizen te komen dan de mensen die er vandaan komen. Omdat de lokale bevolking de betere ziekenhuizen gewoon niet kan betalen. In de toeristenziekenhuizen, om het zo maar even te beschrijven heeft men ook in Europa gestudeerd. 'S Avonds ook nog met een aardige vrouw uit het vliegtuig gepraat, wie ook alleen is. Welk ruim een uur duurde. Ook gewoon twee drankjes meegekregen, welk in eerste instantie niet mocht(en wel in 2e instantie). Nu douchen en naar bed. Aangezien ik er morgen om 6 uur uit moet voor de excursie.

Haven Port El Kantoui Haven Port El Kantoui Haven Port El Kantoui Haven Port El Kantoui Haven Port El Kantoui
Dag 3, 19/06/2010

Vandaag om 6 uur uit bed. Dit omdat ik vandaag en morgen een excursie heb richting de Sahara. Ik kijk er enorm naar uit. Dus, wassen, eten en dan spullen halen van boven. Aangezien ik geen spullen mee naar beneden wou nemen omdat ik vrij vroeg ging eten. Ik zou rond 7 uur opgehaald worden. Zat al om kwart voor 7 buiten te wachten, uiteindelijk kwamen ze pas rond 10 over 7 aanzetten. Vanuit hotel nog eerst naar een andere plaats, waar ik en twee anderen zouden moeten overstappen.

Vanuit deze overstap plaats zijn we eerst met de groep van maar 11 man (en een bus voor 50 personen, dus ruimte zat) naar het amfitheater gegaan in El Djem. Amfitheater El Djem Iets van de 3e of 4e grootste van de wereld(de grootste in Afrika). Waar toen zo'n 35.000 man in kon. En is ook een van de best bewaarde van de wereld. Welk ook eind jaren 70 op het wereld erfgoed verklaard werd door Unesco. Wat er hier vroeger gebeurde is eigenlijk iets wat je eigenlijk niet wil weten en ook eigenlijk niet bij moet staan. In de 15e eeuw is dit amfitheater ook gebombardeerd door de keizer die er toen was, omdat er hier toen ook veel antikeizer mensen zich verscholen hielden. Amfitheater El Djem

Vanuit hier zijn we naar Matmata gegaan. Welk een mooie tocht is door de grootste steenwoestijn van TunesiŽ. Onderweg richting Matmata worden we als groep erop gewezen dat er een mogelijkheid is dat we rechts&links kamelen(officieel de dromedaris) kunnen tegen komen. Voordat we bij Matmata aankomen maken we nog op een hoog punt een stop, inmiddels zelf al 7 families gezien van de dromedarissen. Ook inmiddels een paar grot woningen gezien. Helaas wou de chauffeur niet stoppen om goede foto's te nemen van de dromedarissen. Bij het hoge punt waar we uiteindelijk stopte had je een mooi uitzicht. Dit gebied is vooral bekend om dat de film star was hier was opgenomen.

Matmata Omgeving Matmata

De plek waar we gingen lunchen was knus, gezellig&redelijk goed eten. Na de lunch waren we naar een hol woning gegaan. Welk speciaal voor de vele toeristen worden open gesteld door mensen die er wonen. Ik ben hier persoonlijk niet naar binnen gegaan, puur omdat het er super druk was en het mij niet zo interesseerde. Wel veel foto's genomen van de omgeving. Matmata

Vanuit de grot woning zijn we richting de Sahara gegaan. Naar de poort van de Sahara om precies te zijn. Hier bleken we in een 4-ster hotel te zitten. Maar voordat we naar het hotel gingen, zijn we richting de dromedarissen gegaan om hier op te gaan rijden. Het opstaan&er af gaan werd eerst voor gedaan door de gids. Waarna iedereen een eigen dromedaris kreeg. Elke dromedaris had een naam, al zal ik niet weten hoe die van mij heette. Het opstaan van zo'n dromedaris is geen pretje, eerst met de voorpoten en dan met de achterpoten. Wat het gevoel geeft dat je eraf glijdt. Het lopen van zo'n dromedaris is geen pretje, zat er namelijk in eerste instantie niet goed op. Dus dan glijd je alle kanten op, waardoor je het gevoel krijgt om eraf te vallen. Na ongeveer een half uur was er een pauze. Het eerste half uur was de omgeving erg mooi. Ook zijn de dromedarissen erg gewend en sociaal richting toeristen. Op een enkeling na.

Ook als een dromedaris gaat zitten is geen pretje, opnieuw eerst met de voorpoten, waardoor je weer het gevoel hebt er van te vallen, maar dan via de nek van een dromedaris, en dan de achter poten. Tijdens de pauze kreeg ik gelijk een cola in mijn handen, terwijl ik meerdere malen aangaf dit niet te willen. Zat ook nog op de dromedaris. Dus terug gegeven en de man hierop gewezen, hij wou alsnog geld van me, ondanks dat ik dit niet wou. Niets gegeven, gewoon weg gelopen. Hier nog wel flink wat foto's genomen met mijn mobiel, wou geen spiegelreflex meenemen de Sahara in. Het zand was superzacht, alsof het nog zachter was dan wat dan ook. Na ongeveer 10 minuten terug gegaan naar waar we begonnen. Bij terug komst kon iedereen een foto meenemen. Dit zelf niet gedaan. Aangezien de foto's erg duur waren (4 dinar de stuk).

Na de dromedaris tocht zijn we richting hotel gegaan. Waar iedereen zich kon opfrissen voordat je kon gaan eten. Als je erop tijd bij was kon je vanaf het hoogste punt hier ook nog foto's nemen van de zonsondergang nemen. Helaas was ik net te laat om van een redelijke plek te gaan kijken of foto's te nemen. Uiteindelijk gaan eten, dit werd gelijk gezellig met drie tafeltjes met de groep. Alleen de drankjes waren niet inclusief bij deze reis dus moesten we die zelf betalen. De drankjes moesten we vrij snel betalen, terwijl de meeste nog aan het eten waren.

Hierna ging vrijwel iedereen naar de hotelkamer. Ook omdat we de volgende ochtend om 4 uur gewekt zouden worden en om 5 uur weer weg zouden gaan. Deze dag in totaal zo'n 11 dromedaris families gezien in het wild. Waarvan degene die gevangen zaten dus niet meegeteld zijn.

Omgeving Matmata Omgeving Matmata Omgeving Matmata Omgeving Matmata

Dag 4, 20/06/2010

Vandaag zou ik om 4 uur in de ochtend gewekt worden. Ik schrok alleen zelf al om kwart voor 4 wakker, met het idee dat ik me verslapen had. Maar ik was netjes op tijd wakker dus. Na gedoucht te hebben ben ik gaan ontbijten. Toen ik ging ontbijten, om half 5 was ik nog niet gebeld. Bij ontbijt was alles vers en de mensen die al wakker waren, waren ook al niet wakker gebeld. Uiteindelijk bleken ze dit bij de receptie te zijn vergeten. Na ontbijt konden de rokers nog even roken voordat we weggingen.

Zonsopgang Vanuit hotel zijn we eerst naar de paard&wagen gegaan(uiteraard eerst zons opgang gefotograffeerd). Dit was een rijtochtje door een oase. Ik en twee andere wouden een paard wat niet te mager was, aangezien je bij 9 van de 10 paarden de ribben kon tellen. Hier hadden wij drie geen zin in. Durend van ongeveer een uur. Tijdens de rit van Paard&wagen Maar halverwege was er een kleine pauze waarbij je uitleg kreeg over een aantal bomen die er stonden. Hier stonden onder andere: Vijg, banaan, sinaasappel, perzik en natuurlijk de dadel. Banaan komt eigenlijk niet voor in TunesiŽ, net als de Sinaasappel en kokosnoot. In deze streek komt de olijf ook eigenlijk niet voor. Aan het eind hiervan nog wat verse dadels gekocht. Banaan

Na deze rit te paard&wagen richting het zout meer gegaan. Welk een grote plas is wat groot&deels is opgedroogd. Op een enkele kleine plasjes na. De kleuren die je hier hoofdzakelijk ziet zijn: blauw, wit, roze en zandbruin. Hier lagen tot ongeveer 30 jaar geleden ook weggetjes voor ezel of paar met wagen. Je kon hier vroeger dus ook niet komen met een auto of bus.

Omgeving Matmata Hierna zijn we even naar Tozeur geweest. Net boven het zoutmeer. Na hier een kleine pauze te hebben gehad gingen we naar de jeepsafari.

De jeepsafari was het eerste stuk heel interessant. Opnieuw een stuk steenwoestijn. En ook dit maal genoeg oases en dromedaris families. Eerst gingen we een van de hoogste bergen beklimmen van TunesiŽ(en met een zwakke knie zeker geen pretje, ook geen aanrader overigens). Aan de andere kant van de berg een oase met een beekje. Waar een klein stukje was wat je kon drinken. De rest was geen aanrader vanwege sofraat. De weg terug naar de jeep was wat gemakkelijker dan de weg naar de oase. Omgeving Matmata

Nadat de groep weer compleet bij de jeep was gingen we richting de grootste waterval van TunesiŽ. Deze was helaas maar 9 meter, dus helaas niet zo heel groot. Je kon er ook zonder al te veel problemen onder gaan staan als je dat zou willen. Verder was er naast de waterval en een paar rotsen niet veel te beleven. Richting deze waterval, maar ook terug kom je op het allerhoogste punt van TunesiŽ. Dit geeft dus ook een mooi uitzicht. De weggetjes zijn helaas niet al te geweldig, super scherpe bochten, waardoor je na elke bocht wel bij iemand op schoot zat of iemand bij jou. Na dit misselijk makend ritje, waarbij je eten nog niet omhoog komt kregen we een soort van "Parijs-Dakar" achtig iets in een klein stuk zand woestijn. Waarbij je eten wel degelijk omhoog komt. Hier toen halverwege even gestopt. En nog wat foto's genomen. Waarna we terug zijn gegaan naar de bus. Onderweg kwamen we nog een baby dromedaris tegen die de weg overstak. Chauffeur was aardig even gestopt voor ons, zodat we even foto's konden nemen. Grootste waterval

Na deze jeep safari zijn we met de bus naar een 5-ster restaurant gegaan om wat te gaan eten. Het eten hier was voortreffelijk. Hiermee was ook de excursie bijna ten einde.

Er werd nog wel El Djem aangedaan voor een korte pauze. Waarvandaan we naar Kairouan gingen. Om hier een van de oudste moskeeŽn van de wereld te zien. Deze is in het jaar 629 gebouwd. Hier ligt ook een van de beste vrienden van de profeet Mohammed. Er word hiervan ook gezegd dat deze altijd drie haren bij zich heeft gehad die van de profeet Mohammed zijn. Hij is hier ook mee begraven. Dit stukje is voor niet moslims overigens alleen door een raampje te bezichtigen. Als niet moslim mag je er dus niet dichter bij komen. Het was leuk hier even geweest te zijn. Maar voor mij persoonlijk niet voor herhaling vatbaar is.

Helaas zat het er hierna definitief op en reed de bus terug naar de plek waar degene die op de heenweg in waren gestapt te laten overstappen. Ditmaal zaten we met zijn drietjes in een klein busje. Op weg naar Sousse. Dus een erg klein groepje. Paardenrit

Hiermee was het dus definitief mee ten einde. Rond kwart over 6 was ik weer terug in het hotel en een ervaring rijker. Ik moest nog wel even wachten met eten. Maar even opfrissen voor eten kan geen kwaad, zeker niet met warm weer(gemiddeld toch ruim 40 graden gehad). Na het eten begonnen met schrijven van het verslag van deze twee dagen. Enorm veel dromedaris families gezien, dat het eigenlijk niet meer bij te houden was. Uiteindelijk lag ik om kwart voor 9 in bed. Dus uiteindelijk ook erg lang wakker geweest. Te lang.

Nu maandag avond 9 uur. Morgen laatste dag. Waarmee ik dan ook vandaag zal gaan beschrijven.
Zoutmeer Zoutmeer Zoutmeer Zoutmeer Oase bij bergje klimmen Omgeving van de oase

Dag 5, 21/6/2010

Gelukkig goed geslapen. Een stuk koeler ook deze ochtend vergeleken met gister ochtend(toch zeker zo'n 15 graden verschil). Het belooft in ieder geval een mooie dag te worden. Groene vlag aan zee.

Na opnieuw slecht ontbijt even wat lekkers gehaald en wat te drinken. Hier werd ik al vrij snel een leer winkel in getrokken tegenover het hotel. De beste man probeerde me 2 gratis portemonnees aan te smeren als ik een tas van 120 dinar zou kopen. Nee dank u. Door te bedanken, maar helaas man luisterde niet. Door te zeggen dat ik nog maar 10 dinar had de hele tijd hield ie op en pakte hij de 2 portemonnees terug. Ondanks dat ik nog geld in het hotel had liggen, maar dat wist de beste man niet. Dus die was best kwaad. Na terug komst bij hotel nog Ik(links)&Grazina even gezellig wat gedronken met een aardige man uit Amsterdam en iemand uit Duitsland. Na een lang gesprek te hebben gehad met een drankje erbij terug naar hotel om het probleem wat bij aankomst gebeurde op te lossen. Hiervoor kreeg ik iets meer dan 85 dinar terug.

Na dat te hebben opgelost verder gegaan met verslag af maken waar ik gebleven was gister. En uiteindelijk even aan het strand liggen. Inmiddels was het 38 graden met een windje erbij, de vlag aan zee was ook inmiddels oranje. Dus niet te lang gelegen, terug naar hotel om op te frissen.

Na de lunch nog even spullen gepakt van boven voor ik met Grazina weg zou gaan. We kozen ervoor om met z'n tweetjes naar de Medina te gaan. Er zou nu in ieder geval meer te doen zijn dan afgelopen vrijdag. Het was erg gezellig. Druk, dus goed oppassen met de spullen. Medina Sousse Na afgelopen weekend was mijn portemonnee kapot, dus ook hier even naar kijken. Eerst even bij de horloges kijken. Hierna nog een slof sigaretten gekocht voor ongeveer 10 euro, dus 200 sigaretten voor een tientje. Aangezien er daar nog altijd 20 sigaretten in een pakje zitten. Verder nog verse kruiden gekocht, waarbij het bij de kerrie fout ging, de beste man wou het mij even laten ruiken waardoor hij het schepje iets te dicht bij mijn neus hield waardoor ik een hele lading binnen kreeg. Welk een flinke hoestbui en flinke pijn in de neus veroorzaakte. De rest van de dag ook pijn in mijn neus gehad. Na dit kleine ongelukje en duizend maal excuses van de verkoper nog wel 3 verse kruiden mee genomen. Medina Sousse

Inmiddels 3 kruiden en een slof sigaretten rijker zijn we verder gaan wandelen. Waarbij we ook een aantal marktkraampjes tegen kwamen. Hier nog 2 leuke bandjes gekocht voor mijn pols. Hierna zijn we even wat gaan drinken dachten we. We kwamen een aantal winkeltjes tegen waar ze portemonnees hadden. Hier eentje meegenomen, toch nog 8 dinar eraf gekregen. Na dit wouden we gaan drinken, maar naarmate we verder liepen probeerde een aantal verkopers hardhandig de winkel in te krijgen. Uiteindelijk heel onbeschoft "bugger-off" gezegd. Daarna lieten ze ons ook met rust. Na deze ongemakjes even wat gaan drinken, eindelijk. Heerlijk plekje, half schaduw, half zon. Na hier een half uurtje te hebben gezeten zijn we terug gegaan. Eerst nog even een paar dingetjes gekocht voor de waterpijp die ik eerder die week had aangeschaft. Via de kleine haven zijn we een taxi gaan zoeken om terug te gaan naar het hotel om ons te gaan opfrissen. Hierna eten. Voor het eten hadden we een restaurantje gaan opzoeken, niet in het hotel. Het restaurantje heette planet food. Erg lekker gegeten. Ditmaal ook erg stevige friet. Na het eten zijn we beide terug gegaan naar het hotel. Even bij komen van een lange dag. Nu net middernacht geweest, en inmiddels drie dagen beschreven over 5 kantjes.

Medina Sousse Sousse Sousse Sousse Sousse Sousse

Dag 6, 22/06/2010

Inmiddels laatste dag. Geen lamme armen meer na gister avond. Ook geen spierpijn gehad van de dromedaris tocht. Inmiddels vele spullen rijker, maar ook een paar spullen armer. Gister zijn er 2 broeken kapot gegaan, bij een de rits en een knoop, bij de ander een flinke scheur aan de achterkant. Ook de zwempak is te klein, goddank had ik bikini bij me.

Voor vandaag niet zoveel plannen. Behalve pakken. En misschien even zwemmen. Maar dat ligt ook aan het weer en wat voor kleur vlag.

Nu net 7 uur, ontbeten, opnieuw slecht. Vandaag opnieuw uit eten. Godzijdank. Het eten hier is echt een afrader. Alleen de stank al die je bijna overal ruikt is verschrikkelijk, welk het riool blijkt te zijn.

Op het moment hangt de vlag uit, een groene. Heb alleen een vermoedde dat dit nog gaat veranderen, aangezien het aardig hard waait.

Inmiddels bijna half 2 in de middag. Heb ruim een uur aan het strand gelegen. Aangezien de kleur van de vlag niet verandert was. Heb ook nog een kwartiertje op een jet-ski gezeten. Het was een leuke ervaring, maar vanwege de golven voelde het niet altijd even fijn. Zee in je gezicht, geregeld land je hard als je verkeerd over een golf gaat.

Ook al geluncht, na een aantal rauwe friet had ik geen honger meer, en had al flinke honger omdat ik bij ontbijt maar twee smerige croissantjes op had. Dus had al een flinke honger.

Had niet geweten dat je hier het dak op kon. Maar dat heb ik dus net gedaan. Mooie foto's genomen van de stad. Via de bovenste verdieping kan je via een paar kleine hindernissen mooie stukken vinden. Ook slaapt op de bovenste verdieping personeel, en word er ook gewerkt. Helaas is het niet toegestaan in Tunesie heb ik gehoord om daar op een dak te klimmen. Goddank niet betrapt.

Nu net half 8 geweest. Had om half 5 met Maja afgesproken. Dit voordat zij naar haar man in het ziekenhuis zou gaan. Hij bleek gisteravond nog een prik te hebben gehad. Dus hij mag pas donderdagochtend het ziekenhuis uit. Helaas. Grazina heb ik een aantal keer gezocht, maar tevergeefs. Niet kunnen vinden. Waardoor ik alleen moest gaan eten.

Inmiddels waait het flink buiten. Dus nu maar even binnen verder schrijven met de deur dicht. Op dit moment is mijn koffer ook nog maar half ingepakt. Dus ga daar nu nog maar even mee verder. Zometeen nog even regelen dat ik morgen om 5 uur gewekt word door de receptie. Ik, net als een paar andere mensen worden morgen om 6 uur in de ochtend opgehaald. Kan ook al om 5 uur gaan ontbijten. Inmiddels kwart over 8 geweest. Geregeld bij de receptie dat ze me morgen om 5 uur wekken. Helaas geen Nederlanders beneden. Dus heb nu even de tijd om dit af te schrijven en verder te gaan met koffer pakken.

Zal morgen nog wel opschrijven hoe de reis is gegaan. Nu er in ieder geval voor zorgen dat de koffer groot en deels gepakt is voor morgen. Morgen de laatste paar dingetjes in pakken.
Laatste dag 23/06/2010

Vandaag de dag van naar huis gaan. Zou om 5 uur gewekt worden. Ze kwamen iets na 5 uur aanzetten. Was al om half 5 wakker. Ben dus naar beneden gegaan met mijn spullen en de man van de receptie. Eerst moest er nog iemand anders gewekt worden.

Bij beneden komst bleek ik niet te kunnen ontbijten. Iets wat wel belooft was. Dus nu zonder eten richting het vliegveld. Het vliegveld bij Monastir is niet zo heel groot. Hier nog even wat eten met de Nederlandse man uit hetzelfde hotel als ik. Beide hetzelfde: broodjes met wat te drinken. Eens maar nooit weer hier broodjes eten!! Brood was zeker een week oud, sla ook al een paar dagen oud dat het bruin was. Als ik dit eerder had geweten had ik het nooit gedaan. Ook na beklag geen geld terug of nieuwe broodjes. Terwijl de broodjes toch al 5 euro de stuk zijn.

Hierna nog wat winkeltjes bekeken, ook nog een kilo smaakjes gehaald voor de waterpijp voor 7,70 euro.

Uiteindelijk was het half 9, tijd van vertrekken. Vliegtuig vertrok op tijd. De terugreis zou 2 uur en 56 minuten in beslag nemen. Dus langer dan de heenreis. Aankomst zou om 12.50 Nederlandse tijd zijn. Uiteindelijk landde het vliegtuig om kwart over 12. Nu dus eindelijk, na een rare week, eindelijk weer in Nederland.

De koffers heeft helaas uiteindelijk ruim een half uur geduurd voordat alle koffers eraan waren gekomen uit het vliegtuig. Uiteindelijk om kwart over 3 thuis, ook na het ophalen van mijn sleutels.


Alle overige foto's zijn in correcte volgorde hier te vinden: Overige foto's Tunesie